English

Ние избрахме хостинг от:

НОВИНИ

Назад

В ПАРК-МУЗЕЯ НА БОЙНАТА ДРУЖБА – 1444 Г. „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК“ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНО ИЗДАНИЕТО „БИТКАТА ПРИ ВАРНА. ИСТОРИИ ЗА ПАМЕТТА“


В деня, в който се навършват 86 години от създаването на Мавзолея на полско-унгарския крал Владислав III в Парк-музея на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, бе представен каталогът „Битката при Варна. Истории за паметта“. Автори са директорът на Национален военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова и директорът на Парк-музей „Владислав Варненчик“ д-р Невян Митев.

Изданието бе представено на гостите на събитието от директора на Парк-музея д-р Невян Митев, а специален участник бе проф. д.и.н. Иван Русев от Икономически университет – Варна, който изтъкна пред публиката достойнствата на този рядък книжен образец.

Двуезичният каталог (на български и английски език) е разделен тематично на две части, които включват текстовете „Паметни знаци за Варненската битка“ (доц. д-р С. Пенкова) и „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444 )“ (д-р Н. Митев) в първата част и 8 тематични раздела във втората част, представящи най-ценните експонати на Музея, свързани с Битката при Варна, изграждането на Парк-музей „Владислав Варненчик“ и с откриването на Мавзолея на крал Владислав III Ягелончик, разположен на територията на Музея.


Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.