English

Ние избрахме хостинг от:

Новини

Назад

С вход свободен и специална програма Парк-музей „Владислав Варненчик“ отбелязва 573-тата годишнина от Битката на народите


На 10 и 11 ноември с вход свободен Парк-музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ ще отбележи 573-тата годишнина от битката при Варна. Честванията ще започнат на 10 ноември (петък) от 10.30 часа с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред мавзолея на „Владислав Варненчик“ и поднасяне на венци и цветя на паметника на Янош Хуняди.

От 11.30 часа ще бъде открита изложбата „Средновековно оръжие от похода на крал Владислав III Ягело“ в сградата на музея, с която гостува РИМ – Добрич. Посетителите ще могат да видят типични за XV век оръжия като гросмесери (дълги ножове), боздугани, меч и изключително рядката за нашите земи алебарда. Изложбата ще остане експонирана в музея до 7 декември.

На 11 ноември (събота) от 14.00 часа музейният екип и Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесат посетителите в отминалата средновековна епоха чрез възстановка на военен лагер. В съботния следобед гостите на музея ще могат да разгледат облекла и въоръжение от епохата на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да участват в средновековни състезателни игри.


Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.