English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад

Изложбата „Свобода и демокрация” гостува в Парк-музей „Владислав Варненчик”


Изложбата „Свобода и демокрация”, посветена на двадесетата годишнина от демократичните промени в Република Унгария, ще бъде открита в 16 ч. на 15 декември 2009 г. в залата за временни изложби в Парк-музей „Владислав Варненчик”.

След като бе представен в Унгарския културен институт в София, фото-разказът за пътя на унгарците към свободата - от падането на желязната завеса до присъединяването им към Шенген, ще гостува във Варна до края на годината.Събитието е част от съвместните инциативи между Посолството на Република Унгария, Унгарския културен институт и Парк-музея и се осъществява с личното съдействие на Нейно Превъзходителство извънредния и пълномощник посланик на Унгария г-жа Юдит Ланг.

  • Очаквайте скоро – напълно възстановената експозиция, посветена на големия български природолечител и офицер от Българската армия Петър Димков - ученик и последовател на духовния учител Беинса Дуно (Петър Дънов), за когото Айнщай казва: „Един е Учителят на земята и това е Петър Дънов в България”
  • В залата за временни изложби понастоящем представяме изложбата „Полша в епохата на Ягелоните”, изработена в Музея на полската войска във Варшава.

В Епохата на Ягелоните Полша заедно с Литва е най-голямата европейска държава като територия и сила, която съседните държави търсят като свой съюзник. Не случайно през 1440 г. Унгария се обръща с молба за помощ и за защита от турската експанзия към 16-годишния полски крал Владислав III Ягело.

Интересен факт е, че в Полша през XV в. Съществуват наченки на демокрация – кралската титла се наследява, но се и гласува в Сейма.


  • В навечерието на Националните празници на Чехия: 5 юли – Ден на Кирил и Методий, 6 юли – Ден на Ян Хус, съвместно с Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство – Варна бе открита изложбата „ЯН ХУС”. Материалите за изложбата са получени от музея на Ян Хус в гр. Табор, Чехия.
  • През 2008 г. представихме международната изложба “ВОИНИ НА СВОБОДАТА”, посветена на 130-та годишнина от Освобождението на България. В нея участваха десетки уникални експонати от Националния военноисторически музей - София, руски и сръбски музеи.
  • Фотографски конкурс и изложба, организирани съвместно с „Фотосинтезис” и Сдружение за исторически възстановки „Чигот” с фотографии от рицарския шоу-спектакъл на 18.5.2008 г., представен в парка на Музей „Владислав Варненчик”.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.