English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад

Втората световна война - 65 години по-късно


Открита на 4 май, изложбата обединява фотодокументални материали от фонда на Националния военноисторически музей-София, оригинални предмети и материали от Военноморския музей – Варна. Съдействие оказа и Териториален архив Варна с документи от своите фондове.

Изложбата показва войната като политика, като смърт, като героизъм и чест. Чрез нея е представена България по време на войната, възловите моменти на държавната политика – от обявяването на неутралитета до включването в антихитлеристката коалиция за окончателния разгром на фашистка Германия; присъединяването на Южна Добруджа, българското военно присъствие в Западна Тракия; действията на Беломорския флот; участието на Черноморския и Дунавския флот по сините фронтове, както и героичните стъпки на хилядите бойци, воювали по европейските бойни полета през 1944 и 1945 г.

Експонатите са подбрани от фонда на Военноморския музей и показват образци на униформи на матрос, на морски офицери, на подполковник Димо Павлов от Осми приморски полк, на доброволката – санитар Вярка Тонева; изложени са военни трофеи – елемент от обезвредена мина; подаръци, получени от съветски офицери, като съюзници в периода 1944 – 1945 г.; флаговете на българските миночистачи, построени в Кавала през 1943 г.; модел на флагмана на Дунавската флотилия по време на заключителния етап на войната 1944-45 г. миночистача „Хр. Ботев”; спомен от войната са и личните знаци на офицерите – военнопленници в немски лагери, дори и партитурата на концертна увертюра, писана на фронта. Отличията – ордени и медали във витрините са припомняне за загиналите в изпълнение на своя отечествен дълг, за признанието, което държавата и следващите поколения отдават на жертвоготовността на участвалите във войната.


Изложбата е разположена в изложбената зала на
Парк-музей „Вл. Варненчик”, Варна, бул. „Януш Хуняди”, 55
Продължителност: до 30 септември 2010 г.


Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.