English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад


Изложба „Рицари на своето време” бе открита в Парк-музей „Владислав Варненчик”Това е първата изложба, която Парк-музей „Владислав Варненчик” открива в залата си за временни изложби през 2011г.

С приветствено слово, събитието откри г-жа Емилия Петкова- директор на музея, а творческата биография на художника Николай Русев беше представена от Силвия Ламбова- старши експерт Връзки с обществеността.

Двадесет и седемте рисунки с туш и акварел са подготвени специално за изложбата в Парк-музей „Владислав Варненчик” и показват интереса на автора към тематиката от най-ранна възраст. Само месец след голямата съвместна изложба със съпругата си Марина Варенцова-Русева в Галерията на Българския културен институт в Берлин, Николай Русев се завърна при нас, за да покаже на най-точното място своето пристрастие към рицарската епоха и героите на Варненската битка, датираща от най-ранна детска възраст.

Интересна закачка от страна на художника в деня на откриването беше копие от първата негова творба по тематиката, публикувана в каталога „Знаме на мира” , когато е бил едва на 9г.

Изненада за гостите бяха и двете картини с масло – “Битка” и “Сянка от миналото”, които са едни от най-емблематичните творби на художника по темата Средновековие.

Сред гостите на откриването бяха доц.д-р Константин Трошев-Председател на Комисията по култура, вероизповедания и медии към Общински съвет-Варна, кметът на район “Владислав Варненчик”- Добромир Джиков, представители на Генералното консулство на Руската федерация, както и много колеги и приятели на автора и на музея.

ЗА АВТОРА:

Николай Русев е роден на 21 септември 1969 г. Завършва художествено училище в Сливен, а през 1995 г. - магистратура по графика и живопис в Руския държавен педагогически университет “А. И. Херцен” - Санкт Петербург.

Към момента има 11 самостоятелни изложби и над 30 съвместни изяви със съпругата си Марина Варенцова-Русева. Сред тях са изложбите в Галерия "Алхимия" в Лондон, Великобритания през 1997г.;1999-2000г, Галерия "Агора" в Ню Йорк, през 1999г и 2000 г.; изложбите в Берлин, Анкара, Будапеща, както и много в София, Пловдив и Варна.

Николай Русев е участник и организатор в множество национални и международни пленери и художествени проекти в България, Европа и Америка. Твори в областите живопис, рисунка, графика и скулптура, като предпочита баталните композиции и творбите с религиозна насоченост. Негови произведения са притежание на много галерии и колекционери в страната и чужбина.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.