English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад


Изложба „Магията на времето” бе открита в Парк-музей
„Владислав Варненчик”На 2 май в Парк-музей „Владислав Варненчик” се откри първата самостоятелна изложба на художника Ясен Ненков, известен с уникалните портрети на рок звезди, които изрисува върху калканите на блоковете в Каварна. Тя носи мистичното име „Магията на времето” и маркира древните жалони на българщината, малко познати и тайнствени, но привличащи и затрогващи.

В своята реч при откриването директорът на музея- госпожа Емилия Петкова каза: „Днес имам честта да открия втората изложба от тазгодишния ни проект да показваме картини на художници, духовно свързани с музея или рисуващи на историческа тематика. Иска ми се да вярвам, че Ясен Ненков попада и в двете категории- първо защото е наш колега и второ- защото този талантлив творец е запленен от нашата история, митология и традиционна ритуалност.”

Гостите на изложбата имаха възможността да видят 24 творби- графики и рисунки, в които успешно се преплитат езически символи, мистика и древна българска митология.

Творбите в изложбата са повлияни от силния интерес на автора към най-старата българска история, религия, обичаи и вярвания и по-специално към някои от факторите, формирали българската народопсихология. Много от мотивите в неговите графики са следствие от обстойното изучаване на артефакти и произведения на древното българско изкуство. Без да претендират да са илюстрации на българската история, те се докосват до нейните духовни измерения, които не се нуждаят от обосновка.

Изложбата ще остане в залата за временни изложби на Парк-музей „Владислав Варненчик” до края на месец май.

За автора:

Ясен Ненков е роден на 28.11.1969г. в гр.Варна. През 1993г. завършва ППУ”Св.Иван Рилски” гр.Дупница със специалност педагогика, а през 2002г. - ВТУ”Св.св.Кирил и Методий”със специалност педагогика на обучението по изобразително изкуство и специализация по графика в курса на проф. Митко Бумов.

Участвал е в близо 15 съвместни изложби и проекти във Варна, Велико Търново, София, Враца, Русе и Плевен, както и в Първия Интербалкански Форум на миниатюрата в гр.Солун, Гърция.

Автор е на портретите на рок звезди по проект на кмета на гр. Каварна Цонко Цонев.

Изложбата в Парк-музей "Владислав Варненчик" е първата самостоятелна изява за автора, събрала голяма част от емблематичните му творби на едно място.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.