English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад


ИЗЛОЖБА НА НАГРАДЕНИТЕ АВТОРИ (1967 - 2009)
НА БИЕНАЛЕТО НА ИЛЮСТРАЦИЯТА,
БРАТИСЛАВА бе открита в Парк-музей „Владислав Варненчик”


Двадесет и две творби - всички наградени с голямата награда на Биенале на илюстрацията Братислава разгледаха гостите на изложбата.

Сред изложените картини бяха и няколко български творби – наградени с плакет БИБ съответно през 1973, 1979 и 1989г. , както и тази на издателство „Наука и изкуство”, отличена с почетна грамота за значителен принос в издателската дейност.

Изложбата откри Почетният консул на Република Словакия във Варна – г-жа Едита Благоевова, която благодари на директора на музея г-жа Емилия Петкова за любезното домакинство. Тя изказа своето удовлетворение от предоствянето на музейното културно пространство за международна изложба от такъв висок ранг и разказа на гостите за многодишната традиция на Биеналето на илюстрацията, Братислава и съпътсващите го прояви.

Събитието бе посветено на 5 юли- големия словашки празник на светите солунски просветители братята Кирил и Методий и на техните ученици, известни под общото наименование „Свети седмочисленици”.

Сред официалните гости бяха заместник-кметът на Община Варна - генерал Веселин Петров, Негово превъзходителство Почетният консул на Дания, Швеция и Норвегия, Вицеконсулът на Руската Федерация, представители на кметство Владиславово, както и на почетният консул на Германия и Франция в гр. Варна.

Илюстрациите ще останат в залата за временни изложби на музея до края на месец август.

За БИБ:
Биеналето на илюстрацията Братислава (БИБ) е международен конкурс - преглед на оригинални илюстрации за детски книги. Главен организатор е БИБИАНА - международния дом за изкуство за деца. Биеналето на илюстрацията Братислава се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и Международния съюз за детски книги с подкрепата на Министерството на културата на Словашката република през есента (септември - октомври) на всяка нечетна година. Конкурсът представлява най-голямата изява на изобразителното изкуство и илюстрация за деца в световен мащаб. През 43 годишното му съществуване на неговите 22 биеналета са се представили 6507 илюстратори от 103 страни. Всяка втора година в Братислава си дава среща най-доброто от областта на илюстрацията. Неделима съставна част на биеналето на илюстрацията е Международният симпозиум БИБ, който се провежда в началото.

Международно жури, в състава на което влизат теоретици на приложното изкуство, илюстратори, издатели и библиотекари, оценява оригиналите на илюстрациите. Членовете му от 6 до 12 души са представители на различни страни, континенти и култури. Журито разпределя 11 престижни награди - голямата награда БИБ, Златната ябълки БИБ (5 бр.) и Плакет БИБ (5 бр.). Освен това се присъжда и почетна грамота на издателство за значителен принос в издателското дело. Авторът, който получи голямата награда БИБ, става автоматично член на журито при следващото издание. Получава и право на самостоятелна изложба през следващото Биенале на илюстрацията.

При определяне на творбата, която ще получи голямата награда, журито се стреми да избере уникална и изключителна илюстрация, изпъкваща измежду останалите. Освен специализираното жури по време на БИБ заседава и детско жури, което също връчва своята награда.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.