English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад

Изложбата „Еньовден” на Марина Варенцова – Русева бе открита в Парк-музей „Владислав Варненчик”


В навечерието на „Еньовден” – празника на билките и деня на лятното слънцестоене, в Парк-музей „Владислав Варненчик” бе открита изложба живопис на известната варненска художничка Марина Варенцова-Русева.

Двадесет и една творби в областта на класическата кавалетна живопис, някои от които са рисувани специално за изложбата в музея, са подредени в залата за временни експозиции, където ще останат до края на месец август.

Изложбата бе открита от директора на Парк-музей „Владислав Варненчик” г-жа Емилия Петкова, която представи художничката и нейното творчество на многобройните гости.

„Нарекох изложбата „Еньовден”, защото съм я посветила на този голям славянски празник, но всъщност повечето картините са с цветя, тъй като те са една от любимите ми теми. За първи път посетих музея преди година и всеки път когато идвам тук го харесвам все повече и повече и смятам, че моите творби се чувстват точно на мястото си”, каза от своя страна Марина Варенцова-Русева.

В музея, отбелязването на празника на билките е вече традиция. Освен с изложбата и тази година той ще бъде отпразнуван на самия ден- 24 юни (неделя),от 10.00 ч, когато словашката колония във Варна ще представи своите „янски обичаи”.

За автора:

Марина Варенцова-Русева е родена през 1971 г. В Санкт Петербург. Завършва художествено училище в гр. Велики Новгород, Русия, а през 1995 г. се дипломира в катедрата по живопис в Руския държавен педагогически университет “А. И. Херцен” - Санкт Петербург.

Към момента има 7 самостоятелни изложби и над 40 съвместни изяви със съпруга си Николай Русев.

Марина Варенцова-Русева е участник в множество национални и международни пленери и художествени проекти в България, Европа и Америка. Нейно дело е иконостасът на църквата „Св.Саркиc” във Варна, както и много от религиозните картини във Ватиканската църква на о-в Вир, Хърватско. Работи в областта на живописта, рисунката, акварела, като най-голямата й сила са портретите и натюрмортите.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.