English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад

Националният военноисторически музей гостува на своя филиал Парк-музей „Владислав Варненчик” с изложбата „Балканската война в творчеството на големите български майстори”


Изложбата е организирана по повод 100-годишнината от Балканските войни и ще бъде открита в Парк-музей „Владислав Варненчик” на 3 октомври, сряда, в 16.00 ч.

Художествени произведения на едни от най-изтъкнатите и популярни майстори на четката – Борис Денев, Петър Морозов, Александър Мутафов и Симеон Велков представят атмоферата на войната. В годините на Балканските войни (1912 – 1913) част от тях са мобилизирани, а останалите постъпват в българската армия като доброволци. Националният военноисторически музей, съхранява в своите фондове почти всичките им произведения, рисувани по фронтовете на водените от България войни.

Двадесет и четирите платна, подредени в залата за временни изложби на Парк-музей „Владислав Варненчик” включват и едни от най-известните творби на Ярослав Вешин, художник от чешки произход, майстор-живописец, живял и творил в България – „На нож. Боят при Селиулу 1912” и „Маневри”.

Картините гостуват за първи път във Варна и ще останат в музея до края на месец октомври.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.