English

Ние избрахме хостинг от:

Временни изложби

Назад

Изложба „С обувката на средновековния воин“


В изложбата под надслов „С обувката на средновековния воин“, която е съвместна проява с Националния археологически институт с музей към БАН, са включени над 40 експоната от периода XV – XVIII век, повечето от които публиката вижда за първи път.

Метална обувка на средновековен войн, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, двойна брадва, кремъчни пищови и ятагани са сред най-впечатляващите предмети, намерили място в изложбата.

Хронологичният разказ включва периода от битката при Варна на 10.11.1444г. до Българското възраждане през ХVІІІ век. Чрез предмети и информационни табла са проследени падането на България под османска власт, военната организация на Османската държава и съпротивата на българския народ – хайдушкото движение, и позабравените български въстания в края на XVI-ти и края на XVII-ти век, след които България се обезкървява поради принудителното емигрантство на участниците в тях. В тези борби за освобождение българският народ трупа опит и гради национално самосъзнание за самостоятелна държава, извоювана чрез организираното национално освободително движение едва през XIX – ти век.

Изложбата е част от програмата на музея за Европейската нощ на музеите – 2013 и ще остане в залата за временни експозиции до края на месец август.

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.